6 herkullista sämpyläreseptiä – makuelämyksiä jokaiseen hetkeen!

sampyloita
W

1. Perinteiset sämpylät

Ainekset:

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 12-14 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  2. Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
  3. Lisää hunaja ja suola.
  4. Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  5. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä hetki.
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
  7. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
  9. Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.

2. Täysjyväsämpylät

Ainekset:

  • 4 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl rypsiöljyä

Ohjeet:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  2. Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
  3. Lisää hunaja ja suola.
  4. Sekoita täysjyväjauhot ja vehnäjauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  5. Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki.
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
  7. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
  9. Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.

3. Juustosämpylät

Ainekset:

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 12-14 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl raastettua juustoa (esim. cheddar)
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  2. Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
  3. Lisää hunaja ja suola.
  4. Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  5. Lisää juustoraaste ja öljy, vaivaa vielä hetki.
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
  7. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
  9. Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.

4. Porkkanasämpylät

Ainekset:

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl raastettua porkkanaa
  • 12-14 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  2. Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
  3. Lisää hunaja ja suola.
  4. Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  5. Lisää porkkanaraaste ja öljy, vaivaa vielä hetki.
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
  7. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
  9. Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.

5. Siemensämpylät

Ainekset:

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 12-14 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl siemeniä (esim. auringonkukan, pellavan ja seesamin)
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  2. Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
  3. Lisää hunaja ja suola.
  4. Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  5. Lisää siemenet ja öljy, vaivaa vielä hetki.
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
  7. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
  9. Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.

6. Gluteenittomat sämpylät

Ainekset:

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl gluteenitonta kaurajauhoa
  • 6-8 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  2. Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
  3. Lisää hunaja ja suola.
  4. Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  5. Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki.
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
  7. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Anna kohota vielä 30 minuuttia.
  9. Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.

Toivottavasti löydät näistä resepteistä mieluisia sämpylöitä leivottavaksi!

W