1. Perinteiset sämpylät
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 12-14 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
- Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
- Lisää hunaja ja suola.
- Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
- Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä hetki.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
- Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.
2. Täysjyväsämpylät
Ainekset:
- 4 dl vettä
- 25 g hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 5-6 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl rypsiöljyä
Ohjeet:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
- Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
- Lisää hunaja ja suola.
- Sekoita täysjyväjauhot ja vehnäjauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
- Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
- Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.
3. Juustosämpylät
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 12-14 dl vehnäjauhoja
- 2 dl raastettua juustoa (esim. cheddar)
- 2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
- Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
- Lisää hunaja ja suola.
- Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
- Lisää juustoraaste ja öljy, vaivaa vielä hetki.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
- Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.
4. Porkkanasämpylät
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 3 dl raastettua porkkanaa
- 12-14 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
- Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
- Lisää hunaja ja suola.
- Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
- Lisää porkkanaraaste ja öljy, vaivaa vielä hetki.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
- Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.
5. Siemensämpylät
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 12-14 dl vehnäjauhoja
- 1 dl siemeniä (esim. auringonkukan, pellavan ja seesamin)
- 2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
- Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
- Lisää hunaja ja suola.
- Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
- Lisää siemenet ja öljy, vaivaa vielä hetki.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
- Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.
6. Gluteenittomat sämpylät
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 4 dl gluteenitonta kaurajauhoa
- 6-8 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
- Murustele hiiva veteen ja sekoita, kunnes se liukenee.
- Lisää hunaja ja suola.
- Sekoita jauhot vähitellen joukkoon ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
- Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
- Muotoile taikinasta sämpylöitä ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Paista 225°Cnoin 12-15 minuuttia.
Toivottavasti löydät näistä resepteistä mieluisia sämpylöitä leivottavaksi!