Kapea parveke, jossa mies istuu pöydän ääressä, kaksi oliivipuuta ruukuissa koristavat tilaa, ja vaaleat verhot kehystävät ovea.

Miten valita ruokailuryhmä parvekkeelle?

07/01/2025

Jaa artikkeli somessa

Parveke on monelle kodin ylimääräinen huone, jossa voi nauttia ulkoilmasta, kasvatusharrastuksista ja rauhallisista kahvihetkistä. Kun kesä saapuu, on ihanaa siirtää myös ruokailuhetket ulkosalle. Mutta millainen ruokailuryhmä sopisi juuri sinun parvekkeellesi? Tässä artikkelissa annamme kattavia vinkkejä siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon parvekekalusteiden valinnassa: koko, materiaali, säänkestävyys ja tietenkin mukavuus. Käsittelemme myös erilaisia sisustusideoita, jotta saat luotua viihtyisän tunnelman aamu- tai iltapäiväkahveille. Olipa parvekkeesi suuri tai pieni, voit löytää toimivan, tyylikkään ja kestävän ratkaisun, joka innostaa viettämään enemmän aikaa raikkaassa ulkoilmassa. Lue eteenpäin ja muunna parvekkeesi kompaktiksi kesäolohuoneeksi.

Mieti parvekkeen koko ja muoto

Ensimmäinen askel onnistuneeseen parvekeruokailuryhmän valintaan on tilan mittaaminen. Hahmottele, miten paljon lattianeliöitä kalusteet voivat viedä ilman, että kulkureitit tukkeutuvat. Jos parvekkeesi on kapea ja pitkä, suorakaiteen muotoinen pöytä tai taittuva kalusteratkaisu saattaa olla paras valinta. Jos tila on lähes neliömäinen, pyöreä tai kulmia pehmentävä pöytä voi avartaa tunnelmaa.

On tärkeää varmistaa, että ovet ja ikkunat mahtuvat avautumaan esteettä. Mieti myös, sijoitetaanko kalusteet seinän viereen vai keskelle parveketta. Suunnittele, miten kalusteiden ympärillä liikutaan, sillä ahtaat väylät saattavat tehdä ulkona ruokailusta vähemmän viihtyisää. Älä myöskään unohda parvekkeen kaidetta: sen korkeus voi vaikuttaa tuolien selkänojaan tai pöydän korkeuteen. Pienikin ero mittasuhteissa voi ratkaista, tuntuuko parvekkeen ruokailutila kotoisalta vai hankalalta käyttää. Huolellinen mittailu ja mietintä korvaavat mahdollisen pettymyksen myöhemmin.

Valitse oikea materiaali

Parvekkeen ruokailuryhmän materiaalivalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota säänkestävyyteen ja helppohoitoisuuteen. Puu on lämmin ja klassinen valinta, mutta se vaatii yleensä säännöllistä huoltoa, kuten öljyämistä tai kyllästämistä, jotta se kestää kosteutta ja auringonvaloa. Komposiitti- ja polyrottinkikalusteet ovat viime vuosina nousseet suosioon: ne yhdistävät usein aidon rottingin ulkonäön kestävään, säänkestävään materiaaliin. Polyrottinki ei vaadi suurta huoltoa ja säilyttää värinsä hyvin auringossa.

Metallirunkoiset kalusteet ovat tukeva ja moderni vaihtoehto, kunhan ne on käsitelty ruostumista vastaan. Alumiiniset tai jauhemaalatut teräsrungot kestävät yleensä paremmin ulkona, eivätkä ne vaadi paljoa ylläpitoa. Jos haluat lisää keveyttä, valitse muoviset tai polypropeeniset kalusteet, jotka ovat usein pinottavia ja helposti siirreltäviä. Käy läpi omat mieltymyksesi ja ajankäyttösi: jos et halua käyttää kesääsi kalusteiden hoitoon, valitse materiaalit, jotka pysyvät hyväkuntoisina ilman jatkuvaa huoltoa.

Mukavuus ennen kaikkea

Ruokailuryhmä parvekkeella mahdollistaa rennot brunsseilut ja pienet seurusteluhetket. Mukavuus onkin yksi ratkaisevimmista tekijöistä kalusteiden valinnassa. Panosta istuintyynyihin tai pehmusteisiin, jos tuolit ovat kovat tai metallirunkoiset. Näin jaksat istua pidempään nauttien hyvästä ruuasta ja seurasta. Mieti myös pöydän korkeutta: sen tulisi olla sopusoinnussa tuolien kanssa, jotta ruokailuasento pysyy rentona.

Jos parvekkeella on tilaa, harkitse penkkejä, joissa on selkänoja tai käsinojat. Tämä voi luoda sohvamaisen istuinkokemuksen, joka houkuttelee viipymään ulkona pitkänkin aikaa. Kapeammilla parvekkeilla puolestaan sirot taittotuolit tai pinottavat mallit voivat olla käytännöllisempiä. Pidä mielessä myös se, että pehmusteet tarvitsevat säänkestävän säilytyspaikan, ellei niissä ole kosteutta hylkivää pintaa. Mukavuuden ja käytännöllisyyden tasapainon löytäminen on avain onnistuneeseen parvekeruokailuryhmään.

Säänkestävyys ja huolto

Parveke voi olla osittain suojattu tai täysin avonainen säiden armoilla. Ota huomioon auringonpaahde, sadekuurot ja mahdollinen tuuli kalusteita valitessasi. Jos parvekkeen yläpuolella ei ole katosta tai markiisia, suosi kalusteita, jotka kestävät kosteutta ja lämpötilanvaihteluita. Säänkestävät materiaalit, kuten polyrottinki, alumiini ja laadukas kovapuulevytys, pysyvät pitkään hyväkuntoisina. Helppohoitoisuus helpottaa elämää etenkin, jos asut korkealla kerrostalossa, missä kalusteiden pesu voi olla hankalampaa.

Huollon kannalta myös suojapeite tai säilytystila sisätiloissa tuovat lisäarvoa. Kalusteet on helppo suojata syksyn ja talven ajaksi, jos haluat varmistaa, etteivät ne kärsi keleistä. Puu tarvitsee usein säännöllistä öljyämistä, kun taas metallirakenteiden maalipinta pitää tarkistaa ruosteen varalta. Kannattaa siis arvioida, paljonko olet valmis käyttämään aikaa huoltoon. Näin ruokailuryhmä säilyy siistinä vuodesta toiseen, eikä sinulla ole ikävää yllätyskuluja uusien kalusteiden hankinnassa.

Värien ja tyylin harmonia

Sisustuksellisesti parveke voi olla kodin pieni keidas, jonka ilme voi poiketa muusta sisustuksesta rohkeastikin. Voit valita pirteitä värejä, joiden avulla parveke erottuu joukosta, tai pysyä harmonisessa linjassa sisätilojen värimaailman kanssa. Ruokailuryhmän väri vaikuttaa paljon parvekkeen tunnelmaan. Tumma polyrottinki on ajaton valinta, kun taas maalatut puukalusteet antavat romanttista tai maalaischarmia henkivää fiilistä.

Jos pidät modernista tyylistä, valitse selkeälinjaiset, vähäeleiset kalusteet ja tehosta niiden ulkonäköä värikkäillä tekstiileillä. Tällöin voit vaihtaa tyynyjen sävyjä vuodenaikojen mukaan ilman, että koko parveke menee uusiksi. Luonnonläheistä lookia tavoittelevalle sopivat puiset tai bambusta valmistetut kalusteet, joita voi täydentää luonnonsävyisillä tekstiileillä. Pienillä yksityiskohdilla, kuten ruukkujen väreillä ja viherkasveilla, saat sidottua ruokailuryhmän harmonisesti parvekkeen kokonaisuuteen.

Hyödynnä taittuvat ja pinottavat mallit

Parvekkeen koko on usein rajallinen, joten kalusteiden monikäyttöisyys ja säilytyksen helppous nousevat arvoon arvaamattomaan. Taittuvat pöydät ja tuolit, joita voi nostaa seinää vasten silloin kun niitä ei tarvita, avartavat parvekkeen tilaa. Tällainen ratkaisu on erityisen kätevä, jos haluat välillä käyttää parveketta esimerkiksi joogaharjoituksiin, pyykinkuivatukseen tai muuhun toimintaan, joka edellyttää tyhjempää lattia-alaa.

Myös pinottavat tuolit säästävät tilaa, sillä ne on helppo nostaa päällekkäin odottamaan seuraavaa ruokailuhetkeä. Usein näissä kalusteissa on kevyt metalli- tai muovirakenne, jonka ansiosta niiden siirtely ei vaadi paljoa voimaa. Mieti myös pöydän muotoa ja kokoa: pyöreä taittopöytä voi olla fiksu valinta ahtaaseen nurkkaan, kun taas suorakaiteen muotoinen pöytä sopii parhaiten pitkulaiselle parvekkeelle. Kun kalusteet voi taittaa kasaan, parvekkeesta saa helposti muunneltavan ja monitoimisen ulkoilmahuoneen.

Integroi säilytysratkaisut

Pienillä parvekkeilla tulee huomioida myös säilytysratkaisut, jotta tila pysyy siistinä ja viihtyisänä. Kokeile penkkejä, joiden sisään voi piilottaa istuintyynyjä, vilttien säilytyslaatikoita tai puutarhavälineitä. Joissakin taittopöydissä on pieniä lokeroita tai ulosvedettäviä hyllyjä, joihin voi säilöä vaikka kertakäyttöastioita tai piknik-liinoja.

Avohyllyt tai seinäkoukut toimivat mainiosti pienillä parvekkeilla, sillä ne vapauttavat lattiatilaa. Ripusta niihin kukkaruukkuja, puutarhahanskoja tai roskikseen meneviä pusseja. Jos haluat pitäytyä minimalistisessa tyylissä, valitse yhtenevät sävy- ja materiaaliratkaisut, jotta säilytyskalusteet sulautuvat osaksi kokonaisuutta. Näin ruokailuryhmä pysyy vapaana turhasta tavarasta, ja ruokailuhetki on mukavampi, kun maisemaa ei peitä sekava esinepaljous. Älä unohda myöskään parvekkeen kaiteen sisäpuolta: siihen voi kiinnittää kapeita hyllytasoja tai kukkalaatikoita, jotka ovat samalla sekä käytännöllisiä että kauniita.

Huomioi valaistus ja tunnelma

Parvekkeella ruokailu voi olla nautinto päivänvalossa, mutta tunnelma vain paranee, jos voit viettää iltaa pehmeässä valaistuksessa. Sijoita parvekkeelle esimerkiksi lyhtyjä, aurinkokäyttöisiä valoketjuja tai led-kynttilöitä, jotka antavat miellyttävän hehkun ilman turvallisuushuolia. Ripustettavat valaisimet sopivat erityisesti katetuille tai lasitetuille parvekkeille, missä ne saavat olla ympäri vuoden.

Jos haluat käydä parvekkeella myös kylminä vuodenaikoina, harkitse lämpölamppua tai sähkölämmitintä, joka pidentää parvekekauden jopa alkukevääseen tai myöhäiseen syksyyn. Tunnelmaa lisäävät myös pehmeät tekstiilit: torkkupeitot, lampaantaljat tai lämpimät istuinpehmusteet tekevät tilasta kutsuvan. Muista, että valaistuksen ja lämmön lähteet on valittava paloturvallisuus ja kerrostaloasumisen säännöt mielessä. Näin saat jatkettua ulkona oleskelua kellonajasta ja vuodenajasta riippumatta.

Kokeile rohkeasti erilaisia tyylejä

Parvekkeella voi helposti irrotella sisustuksella, sillä se on erillinen, kompaktimpi tila kuin muu asunto. Jos sisällä kodissasi on hillitty skandinaavinen tyyli, parvekkeella voit tuoda väri-iloittelua vaikka boheemilla kattauksella. Rohkeat tekstiilit, kuvioidut tyynyt ja etniset matot luovat rennon lomafiiliksen aivan kotiovellesi. Vai oletko sittenkin kiintynyt minimalistiseen linjaan? Silloin valitse neutraalit sävyt ja selkeät muodot, ja luota laadukkaisiin, kestäviin materiaaleihin.

Erilaiset sisustuselementit, kuten seinälle ripustetut korit tai kevyet verhot, voivat tuoda parvekkeelle yksityisyyttä, jos olet näkyvillä naapureiden suuntaan. Viherkasveilla ja yrteillä täydennät ulkoilmamaisen tunnelman helposti. Pidä mielessä kuitenkin käytännöllisyys: älä ahda parveketta täyteen koriste-esineitä, jos haluat, että ruokailuryhmän ympäri on mukava liikkua. Sopiva tasapaino yksilöllisen tyylin ja avoimen tilantunnun välillä varmistaa, että parvekkeella viihdytään pidempäänkin.

Valitse kestäviä ja laadukkaita ratkaisuja

Vaikka parvekeruokailuryhmän hankkiminen voi tuntua pieneltä projektilta, panosta laatuun ja käyttömukavuuteen. Varsinkin, jos aiot hyödyntää ruokailuryhmää päivittäin, on järkevää valita kalusteet, jotka eivät hajoa ensimmäisessä kaatosateessa tai haalistu auringossa muutamassa viikossa. Kestävyys näkyy usein materiaaleissa, kuten säänkestävässä puussa, laadukkaassa polyrottingissa ja jykevissä metallirungoissa.

Laadukkaat kalusteet eivät välttämättä tarkoita valtavaa hintalappua. Voit löytää hyviä tarjouksia tai harkita kierrätys- ja vintagevaihtoehtoja. Jälleenmyyntiliikkeistä voi tehdä todellisia löytöjä, jotka kaipaavat vain pientä kunnostusta, kuten hiomista ja uudelleenmaalausta. Näin saat omannäköisen kokonaisuuden, joka palvelee usean kesän ajan. Kun kalusteet ovat kestävät, pystyt keskittymään olennaiseen: kiireettömään rentoutumiseen ja maukkaisiin ruokahetkiin parvekkeellasi.

Top 10

  • Mittaa parvekkeen koko ja muoto tarkkaan
  • Valitse säänkestäviä materiaaleja helpottamaan ylläpitoa
  • Mukavuus on avainsana pitempiin ruokailuhetkiin
  • Huomioi kalusteiden huollontarve ja säilytysratkaisut
  • Mieti sopiva värimaailma ja tyyli parvekkeen tunnelmaan
  • Hyödynnä taittuvia tai pinottavia malleja tilan säästämiseksi
  • Integroi säilytys penkkeihin ja hyllyihin
  • Panosta tunnelmalliseen valaistukseen ja lämpölähteisiin
  • Uskalla leikitellä eri sisustustyylien kanssa
  • Suosi laadukkaita ja kestäviä kalusteita pitkäikäiseen käyttöön

Usein kysytyt kysymykset

  1. Millaisilla materiaaleilla pääsen helpoimmalla parvekekalusteiden hoidossa?

    Polyrottinki ja jauhemaalattu alumiini ovat helppohoitoisia vaihtoehtoja, sillä ne eivät vaadi jatkuvaa huoltoa tai pintakäsittelyä. Myös säänkestävät muovikalusteet voivat olla hyvä valinta, jos haluat vain pyyhkiä pinnan silloin tällöin ilman huolta ruostumisesta tai haalistumisesta. Puu on kaunis ja luonnollinen, mutta vaatii säännöllistä käsittelyä öljyllä tai maalilla. Mieti siis, kuinka paljon aikaa olet valmis käyttämään kalusteiden kunnossapitoon ja valitse materiaali sen mukaan.
  2. Mitä teen, jos parveke on todella pieni ja haluan silti ruokailuryhmän?

    Taitettavat tai pinottavat kalusteet ovat pienen parvekkeen pelastus. Voit etsiä esimerkiksi kapeaa, seinään kiinnitettävää taittopöytää ja pari kevyttä taittotuolia, jotka nostat esiin vain ruokailun ajaksi. Myös parvekkeen kaiteeseen kiinnitettävä pöytämalli säästää lattiatilaa ja tarjoaa silti laskupintaa kahvikupille tai lautaselle. Pienessä tilassa kannattaa lisäksi suosia selkeästi rajattuja säilytysratkaisuja, jotta et joudu siirtelemään tavarakasoja aina, kun haluat syödä ulkona.
  3. Miten suojata pehmusteet sadesäältä?

    Vedenkestävät tai -hylkivät kankaat ovat yksi vaihtoehto, mutta useimmiten pehmusteet kannattaa siirtää sisälle tai säilyttää kannellisessa säilytysarkussa, kun sade on tulossa. Jos haluat jättää ne ulos, varmista, että olet valinnut säänkestävän verhoilun, jonka läpi vesi ei pääse. Voit myös ripustaa pienen sadekatoksen tai aurinkovarjon kalusteiden ylle, jos parveke ei ole lasitettu. Tärkeintä on, ettet jätä pehmusteita pitkäksi aikaa märkinä, sillä homehtuminen pilaa ne helposti.
  4. Kuinka paljon tilaa pitää varata ruokapöydän ympärille?

    Varaudu jättämään noin 60–80 senttiä tilaa tuolin taakse, jotta istuutuminen ja pöydän ympäri liikkuminen on mukavaa. Pieneenkin parvekkeeseen voi mahtua pöytä ja tuolit, kunhan valitset ne mittasuhteet tarkkaan. Testaa mieluusti sijoittelua ennakkoon: voit esimerkiksi merkitä maalarinteipillä lattiaan alueen, jonka pöytä ja tuolit veisivät. Näin näet, jääkö kulkutilaa riittävästi esimerkiksi kukkaruukkujen hoitoon tai parvekkeen oven avaamiseen.
  5. Voiko parvekekalusteet jättää ulos talveksi?

    Se riippuu kalusteiden materiaalista ja sääolosuhteista. Säänkestävät metalli- ja polyrottinkikalusteet saattavat selvitä talvesta ongelmitta, etenkin jos ne on sijoitettu suojaisalle parvekkeelle. Puu ja pehmusteet tarvitsevat usein joko sisätilasäilytystä tai ainakin suojapeitteitä. Jää ja pakkanen voivat aiheuttaa pintavaurioita, jos kalusteita ei ole käsitelty asianmukaisesti. Yleensä on suositeltavaa siirtää kalusteet sisälle tai varastoon, jos vain mahdollista, sillä se pidentää merkittävästi niiden käyttöikää.